Koncentriska cirklar

 Bokförlaget Wanzhi 萬之書屋


Koncentriska cirklar


av Yang Lian


Både före och under sin ofrivilliga exil sedan 1989 har Yang Lian varit en av Kinas mest innovativa och inflytelserika poeter. I Koncentriska cirklar, en serie dikter först publicerade 1999, rör han sig från det mycket personliga till det mycket abstrakta i ett slags kollageteknik där små fragment fogas ihop till ett större mönster i ständigt vidgande cirklar. Själv har han kallat samlingen sitt viktigaste verk och ett försök att nå ner till en djupare verklighet för att undersöka hur människan förstår verkligheten genom språket.


Recensioner:


"Läsaren kan ibland inte låta bli att associera till namn som Rimbaud och Apollinaire /.../ Han ledsagar i ett läsäventyr fyllt av drömbilder (stundom mardrömsbilder), djärva metaforer och halsbrytande koan-liknande paradoxer /.../ Detta är ett diktverk att återvända till, mycket rikt och mycket gåtfullt."

Christer Hugo, BTJ-häftet 24:2018


"Den kinesiske exilpoeten Yang Lian åkallar Rimbauds och Dantes andar, och skapar en halsbrytande läsupplevelse - en "sousrealism" - lika fascinerande och sällsam, som direkt mardrömslik."

Litteraturtoppen.se, v. 49, 2018


" ... en medryckande malström av ord där människokroppens lidande och medvetandets ensamhet tycks vara det enda bestående /.../ Fraserna, bilderna och de enskilda diktsegmenten genomskär, överlagrar, samklingar och särklingar med varandra om man läser dröjande och väntar in texten, så som Yang på ett ställe skriver att "översättningen lyssnar". Man kommer då i kontakt inte bara med våld och lidande, utan också med tidlös skönhet och precision i hanteringen av världens dimensioner."

Ulf Eriksson, Svenska Dagbladet


Bokfakta:


Översättare: Susanna Hua och Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198347784

Originalets titel: 《同心圆》

128 sidor

Inbunden

Utgiven: Oktober 2018


Köp boken på:

Adlibris

Bokus