Makalös

 Bokförlaget Wanzhi 萬之書屋


Makalös


av Jia Pingwa


När jag sitter här, inlåst i grottan, är det bara genom fönstret som jag har någon kontakt med omvärlden. Det är indelat i fyrtioåtta rutor, fyrtioåtta små rutor som har blivit fyrtioåtta ögon för mig. Ute på gården kan jag se slingor av rök och höra höns kackla, hundar skälla och människor gräla. Men jag kan inte se grottorna där de bor.


Fjäril är född på landet men har flyttat in till staden och känner sig hemma där. När hon får löfte om ett välbetalt arbete som assistent på en företagsmässa tackar hon ja. Men istället blir hon kidnappad och såld till Hei Liang, en ung man från en fattig by som desperat längtar efter en fru. Ska hon kunna fly och bli fri igen eller kommer hon för alltid att vara fast i Hei Liangs grotta?

 

En berättelse baserad på en hemsk verklighet som drabbar tusentals kinesiska kvinnor varje år.


Recensioner:


"Trots att romanen utspelar sig långt borta så känns den kusligt nära, man kan känna igen avfolkningsbygdens dilemman där varje rykte om sätt att tjäna pengar skapar nytt hopp. Jag tyckte också mycket om hur de olika grannarna i byn skildras, med några få ord gör Pingwa dem till levande människor.


I Jia Pingwas efterord beskriver han hur romanen är baserad på en sann historia, som han fått den berättad av en gammal vän. Han berättar hur det här var en text som pockade på att skrivas och de diktrader han kom att tänka på när han skrivit klart var: 'Fåglar som söker kärlek kvittar till varandra / För att väldoft skall spridas måste trädet gå i blom.' Så vackra ord som bara de gjorde hela läsningen värd."

Anna Johansson, och dagarna går ...


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198485318

Originalets titel: 《极花》

Danskt band

282 sidor

Utgiven: April 2019


Köp boken på:

Adlibris

Bokus