Författare och böcker

Våra författare

Balajieyi 芭拉杰依

Balajieyi tillhör folkgruppen evenker och föddes 1942 i ett renskötarläger djupt inne i urskogarna bland Stora Hingganbergen i Inre Mongoliet. Hennes far hette Ignatiev, och hennes mor Nara var de kinesiska evenkernas sista shaman. 1964 dog Balajieyis man och hon fick ensam fostra de fyra barnen. Dottern Ljuba och sonen Weijia är båda framstående evenkiska konstnärer. Balajieyi har tillbringat större delen av sitt liv i skogen tillsammans med sina renar. Först 2012, när hon drabbades av sjukdom, lämnade hon bergen. Hon samlar på evenkisk slöjd och konsthantverk, och nedtecknar sina minnen för att bevara kunskapen om de kinesiska evenkernas traditionella livsstil.
Bei Dao 北岛

Bei Dao (pseudonym för Zhao Zhenkai), född i Peking 1949, är Kinas mest namnkunniga nu levande poet och en framträdande representant för den så kallade "dunkla poesin". Efter protesterna och massakern på Himmelska fridens torg 1989 levde han i exil i många år, men är nu bosatt i Hongkong. Han har bland annat tilldelats Tucholskypriset av Svenska PEN, Freedom to Write Award av PEN American Center, Araganapriset vid Casablancas poesifestival, hedersmedlemskap i American Academy and Institute of Arts and Letters, Jeanette-Schocken-Preis i Tyskland och Golden Wreath Award of the Struga Poetry Evenings.


Bi Feiyu 毕飞宇

Bi Feiyu föddes 1964 i Xinghua, Jiangsu, och är numera bosatt i Nanjing. Han har skrivit flera romaner och filmmanus, bland annat till Zhang Yimous Shanghaitriaden (1995). Han har belönats med ett flertal litterärar priser, varav Man Asian Literary Prize 2010 för romanen Tre systrar.
Chen Maiping 陈迈平

Chen Maiping föddes 1952 i Changshu och är sedan 1990 bosatt i Sverige. Redan 1978, under den så kallade Pekingvåren, skrev han för den underjordiska litterära tidskriften Idag (Jintian), och har sedan dess varit aktiv som författare, redaktör, dramaturg, översättare, förläggare och inte minst regimkritiker. Under många år undervisade han också i det kinesiska språket och kulturen på Stockholm universitet och Uppsala universitet.Chen Qiufan 陈楸帆

Chen Qiufan (f. 1981) kommer från Shantou, i Guangdong. Han debuterade redan 1997 och har sedan dess utmärkt sig som en av de främsta kinesiska författarna inom science fiction-genren. Han har erhållit en lång rad priser, bland annat Galaxy Award och Nebula Award. På senare tid har han provat att blanda AI-generat innehåll i sina texter. Chen har också gett ut en roman 《荒潮》(översatt till engelska under titeln The Waste Tide) som utspelar sig bland återvinningsarbetare i ett framtida Kina.
Chi Zijian 迟子建

Chi Zijian (f. 1964) kommer från Mohe, Kinas nordligaste stad. Idag lever hon i Harbin, en ort mest känd för sin isskulpturfestival men också en kulturell korsväg, en plats där kinesisk, manchurisk, rysk och japansk kultur har stötts och blötts mot varandra långt tillbaka i historien. Chi är en väletablerad författare och har mottagit många av de största kinesiska litteraturpriserna. För På floden Arguns södra strand belönades hon 2008 med Mao Dun-priset.
Dongxi 东西
Dongxi är född i Guangxi i södra Kina. Hans populära berättelser har belönats med priser, översatts till flera språk och omarbetats för såväl teve som film. Han skriver ofta om landsbygdsbefolkningens villkor och den emellanåt absurda verklighet de försöker hantera. Samtidigt som han beskriver hur människorna hanterar en modern och snabbt föränderlig värld hyllar han naturens skönhet och ger inblickar i en rik och ännu levande kulturtradition.Duan Guang'an 段光安

Duan Guang'an från staden Tianjin är född 1956 och har tidigare arbetat som ingenjör. Hans dikter har publicerats i tidskrifter både i och utanför Kina. Han har på kinesiska gett ut de två diktsamlingarna Duan Guang'ans dikter och Dikter i urval av Duan Guang'an. Dikterna i dessa samlingar har också översatts till ett stort antal språk och publicerats runt om i världen. Duan Guang'an är lokalt engagerad i litterära och poetiska organisationer, samt är biträdande redaktör för tidskriften Tianjins poeter.
Fan Yiping 凡一平

Fan Yiping, född 1964 i Du An, Guangxiprovinsen, Kina, tillhör minoritetsfolket zhuang men skriver på kinesiska. I Kina är han främst känd som flerfaldigt prisbelönt filmmanusförfattare (bland annat skrev han romanen som låg bakom filmen The Missing Gun 《寻枪》 från 2002) och är för närvarande professor vid Centrum för litteratur, film och TV vid Guangxi minoritetsfolksuniveritet. Han har gett ut flera romaner. Mordet i byn Shangling är den första har översatts till kinesiska.
Gao Xingjian 高行健

Gao Xingjian, född 1940 i Ganzhou, Jiangxi. Dramatiker, prosaförfattare, konstnär, filmare ... Gao har många strängar på sin lyra. År 2000 blev han den första kinesiskspråkiga författare som tilldelades Nobelpriset i litterature. Gao publicerar sig både på kinesiska och franska, och är sedan 1980-talet bosatt i Paris. Ett flertal av hans verk finns sedan tidigare översatta till svenska av Göran Malmqvist.
Jia Pingwa 贾平凹

Jia Pingwa, född 1952 i Shaanxi, Kina, är en flerfaldigt prisbelönt författare som i Kina har ungefär samma ställning som Nobelpristagaren Mo Yan. Han debuterade 1972 och har publicerat romaner, noveller och essäer. Han har tilldelats flera av Kinas främsta litterära priser som Mao Dun-priset och Lu Xun-priset. 1997 tilldelades han det franska Prix Femina Etranger och 2013 fick han franska regeringens Ordre des Arts et des Lettres.Lao Ma 劳马

Lao Ma, vars egentliga namn är Ma Junjie, är känd i för sina satiriska noveller och pjäser, skivna i en stil som påinner om Tjechovs noveller och Aristofanes dramer. Han studerade vid Insitutionen för filosofi vid Folkets universitet i Peking på 1980-talet och har arbetat som professor och vicerektor vid samma universitet i många år.
Lin Haiyin 林海音

Lin Haiyin (1918-2001), vars familj stammar från Taiwan, växte upp i Peking. Efter journalistutbildning där tjänstgjorde hon som reporter vid en dagstidning. 1948 återvände hon till Taiwan, där hon inledde en karriär som kulturjournalist, författare och förläggare. Under åren 1953-1963 tjänade hon som kulturchef vid Taiwans största dagstidning (Lianhe Bao) och spelade en viktig roll som introduktör av unga taiwanesiska författare. 1967 startade hon tidskriften Chun wenxue (Sann litteratur) och året därpå ett bokförlag med samma namn. Hennes litterära produktion omfattar nio volymer essäer, tre romaner, fem novellsamlingar, sex volymer barn- och ungdomslitteratur samt ett drama.
Liu Zhenyun 刘震云

Liu Zhenyun, född 1958, är känd för sina satiriska skildringar av livet i dagens Kina. Född på landet och före detta soldat har han egna erfarenheter av samhällets olika sidor. Hans berättelser präglas av en drastisk humor och han sätter ofta fingret på aktuella problem och företeelser. På senare år har han också tagit upp känsliga teman ur historien som till exempel den stora hungersnöden 1942. Ett antal av hans romaner har filmatiserats.Lu Min 鲁敏

Lu Min (f. 1973) är bosatt i Nanjing, där hon försörjer sig som författare. Hon debuterade i slutet av 1990-talet och har hunnit ge ut en rad romaner och novellsamlingar. Främst har hon gjort sig känd som skildrare av vanliga människor i storstaden - med erfarenhet från flera olika yrken har hon en förmåga att finna de små detaljerna som gör människorna i hennes berättelser levande och äkta. 2017 kom en film baserad på romanen Middag för sex, som fick den engelska titeln Youth Dinner.
Qin Wenjun 秦文君

Qin Wenjun (f. 1954) är född och uppvuxen i Shanghai. 1971 skickades hon ut på landsbygden där hon arbetade på ett skogsbruk i nordligaste Kina, nära gränsen till Ryssland. Efter åtta år fick hon flytta hem igen och 1981 debuterade hon som författare. Hon är främst känd för sina barn- och ungdomsböcker, som har omarbetats till film och tv-serier, översatts till ett antal språk och belönats med ett flertal priser och utmärkelser.
Ren Xiaowen 任晓雯

Ren Xiaowen, Ren Xiaowen (född 1978) är utbildad journalist och författare till två romaner och flera novellsamlingar.
Sheng Keyi 盛可以

Författaren och konstnären Sheng Keyi födes 1973 i Hunanprovinsen i Kina. Under 1990-talet flyttade hon till Shenzhen och senare till Beijing. Hennes roman Bei mei (Flickor från norr) nominerades till Man Asian Literary Prize 2012 och har översatts till flera språk. Hon har även tilldelats ett flertal litterära priser, bland annat Yu Dafu-priset.Su Tong 苏童

Su Tong (Tong Zhonggui), född 1963, kommer från Suzhou men bor numera i Nanjing. Han har skrivit ett antal romaner och drygt tvåhundra noveller. I väst är han mest känd för kortromanen "Hustrur och bihustrur", som låg till grund för Zhang Yimous Oscarnominerade film Den röda lyktan från 1992. Han är en flerfaldigt prisbelönad författare vars verk är osentimentala och ofta grymma skildringar av människolivet. På svenska finns sedan tidigare Den röda lyktan: två berättelser från Kina (Tranan, 1993) och Binu och den stora muren (Bonniers, 2008).
Wenmang 文盲Xue Mo 雪漠

Xue Mo (som betyder Snötäckt öken) är en pseudonym för Chen Kaihong, född 1962 på landsbygden utanför Liangzhou, som ligger i Gansuprovinsen i västra Kina. Hans far var en fattig kusk och kunde inte ge barnen en bra utbildning, men Xue Mo lärde sig själv konsten att berätta och debuterade med en kortroman 1988. Genombrottet kom med romanen Ökenelegi (Da mo ji), som tog honom tolv år att skriva. Xue Mo har vunnit ett antal litterära priser i Kina.
Xue Yiwei 薛忆沩

Xue Yiwei (f. 1964) växte upp i Changsha i Hunan-provinsen och utbildade sig i datavetenskap vid Pekings aeronautiska och astronautiska universitet. Senare doktorerade han i lingvistik vid Guangdongs universitet och undervisade i litteratur i Shenzhen. Sedan år 2002 är han bosatt i Montreal i Kanada, där han även har tagit en masterexamen i engelsk litteratur. Samtidigt har hans författarskap uppmärksammats och prisbelönts i Kina och Taiwan.
Yan Geling 严歌苓

Yan Geling (1958–) föddes i Kina, men är numera amerikansk medborgare. Hon kommer från en kulturellt engagerad familj, där farfadern var känd översättare och fadern berömd författare av film- och teaterdramatik. Som tolvåring rekryterades hon till en danstrupp som tillhörde Folkets befrielsearmé, en ungdom hon har beskrivit i romanen Fanghua, som senare blev till en film med den engelska titeln Youth (Feng Xiaogang, 2017). Hon debuterade som författare 1980. 1989 reste hon till USA för att gå en kurs i ”creative writing” vid universitetet i Chicago, och när den var klar stannade hon i USA. Sedan dess har hon gett ut över tjugo romaner, varav många har filmatiserats. Bland dessa filmer finns till exempel Xiu Xiu: The Sentdown Girl (Joan Chen, 1998) som bygger på novellen ”Tianyu” (Himmelsbadet), samt Hemkomsten (Guilai, 2014) och One Second (2020) i regi av Zhang Yimou, som båda bygger på romanen Lu fan Yanshi (Brottslingen Lu Yanshi) från 2011. Zhang regisserade också Flowers of War (2011), som bygger på Yan Gelings roman Jinling shisan chai (De tretton kvinnorna från Nanjing).Yan Lianke 阎连科

Yan Lianke (1958- ) är en av Kinas mest uppburna författare, flerfaldigt prisbelönad både inom och utanför landet. Bland annat har han nominerats tre gånger tilll International Man Booker Prize. Yan är professor i litteraturvetenskap vid Renmin daxue (Folkets universitet), där han också leder en utbilning i litterär gestaltning för yngre författare. Många av hans texter är starkt kritiska till den sociala och politiska situationen i Kina och har därför inte kunnat publiceras i landet. På svenska finns romanerna Drömmar om byn Ding, Lenins kyssar, De fyra böckerna och Explosionskrönika, alla utgivna på Atlantis.Yang Lian 杨炼

Yang Lian föddes 1955 i Schweiz men växte upp i Peking. Han började skriva redan på 1970-talet, under kulturrevolutionen, och var en av grundarna till den ryktbara underjordiska litteraturtidskriften Idag. Efter att under ett besök i Nya Zealand ha arrangerat en minneshögtid för offren för massakrerna i juni 1989 tvingades han stanna i exil och lever numera i Berlin. Han räknas som en av de främsta kinesiska samtidspoeterna och har översatts till ett antal språk.
Yang Zhipeng 杨志鹏

Yang Zhipeng föddes 1955 i den kinesiska provinsen Shaanxi. Som ung tog han värvning i det militära, senare arbetade han som redaktör efter att ha tagit examen från instittutionen för litteratur vid Wuhans universitet. Från mitten av 1990-talet arbetade han som entreprenör inom kultursektorn. Han har skrivit skönlitterärt sedan 1980-talet och har fått flera utmärkelser. Han är sedan många år praktiserande buddhist.Yau Noi

Yau Noi föddes i Kina 1965, är bosatt i Hongkong och har älskat poesi sedan barndomen.Yu Hua 余华

Yu Hua föddes i Hangzhou 1960. Han började sin yrkeskarriär som tandläkare, men slog igenom som författare med romanen Att leva (1992). Yu Hua har belönats med James Joyce Foundation Award (2002), Ordre des Arts et des Lettres (2004) och Prix Courrier International (2008). Han har även fått ett antal stora kinesiska litterära priser. På svenska finns sedan tidigare romanerna Att leva och En handelsman i blod (båda utgivna på Ruin) samt essäboken Kina med tio ord (Natur & Kultur).
Zhang Yihe

Zhang Yihe (f. 1942) tillbringade tio år i arbetsläger på 1970-talet, efter att först ha dömst till döden och sedan fått straffet mildrat på grund av att hon var gravid. Hon har gjort det till sin livsuppgift att skriva om de många kända intellektuella och politiker hon träffade under sin uppväxt och göra de orättvisor de utsattes för kända. Det stora genombrottet kom sent i livet när hon 2004 publicerade en uppmärksammad bok om framstående kinesiska författare, skådespelare och forskare. Den följde hon sedan upp 2007 med en biografi över kända pekingoperasångare som förföljdes under kulturrevolutionen. Böckerna förbjöds men diskuterades intensivt i sociala medier. 2011 utkom hennes första skönlitterära verk, kortromanen En kvinna vid namn Liu.Zhou Daxin 周大新

Zhou Daxin (f. 1952) kommer från en bondefamilj i Henanprovinsen, Kina, och var yrkesmilitär från arton års ålder tills han blev pensionär. Han är ledamot av Henans litteraturakademi. Zhou är en väletablerad romanförattare och har mottagit flera litteraturpriser, bland annat Mao Dun-priset 2008. Filmen Kvinnan vid den doftande sjön, baserad på en av hans romaner, vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival 1993.