Vargmamman Gråpäls

Vargmamman Gråpäls


av Xue Mo


Vargarna i Kinas Gobiöken har en överlevnadsregel som säger att om människorna inte stör vargen ska vargen inte besvära människorna, men om människorna beter sig illa mot vargen, då måste vargen straffa dem. Vargmamman Gråpäls har som omtänksam mor ständigt sina ungars väl och ve för ögonen, men när katastrofen inträffar väcks hennes skoningslösa hämndbegär mot tvåbeningarna, som gör livet surt för henne. Det uppstår en hjärnornas kamp mellan dem, där vargen knappast är den svagare parten.


Konflikten mellan varg och människa förvärras av den pågående jordförstöringen. Öknen breder ut sig i Gobis utkanter och gör det allt svårare för människor att odla jorden och föda upp boskap. Även om jakt på rovdjur är förbjuden tar herdarna gärna hjälp av tjuvjägare, som i sin tur jagas av polisen.


Åttonde mäster Meng är en före detta rovdjursjägare som kommit på bättre tankar efter att ha bevittnat hur naturen och ekologin under flera decennier har ödelagts. Men att övertyga invånarna i detta karga landskap om de ekologiska sambanden och få dem att upphöra med sin destruktiva verksamhet är en mödosam uppgift. Mot bakgrund av naturens undergång mynnar berättelsen ut i ett allas krig mot alla.


Bokfakta:


Översättare: Britta Kinnemark

ISBN: 9789198803426

Originalets titel: 《母狼灰儿》

279 sidor

Danskt band

Utgiven: Februari 2023


Köp boken på:

Adlibris

Bokus