Råttans årRåttans år


av Chen Qiufan


Under ett träd i närheten ligger en hög med stenar. Av formen och färgen att döma har de valts ut för ändamålet och högen tycks verkligen ha en särskild form, det finns något estetiskt tilltalande över den. I trädet hänger kropparna av arton döda hanar. De dinglar som frukter på de höga och låga grenarna.


Hur dog de? frågar gruppbefälet medan två av de andra försöker få ner en av kropparna.


Titta här. Jag pekar på marken, som täcks av ett fint lager vit sand. Oräkneliga små tassavtryck omringar det stora trädet i allt vidare koncentriska cirklar. Jag kan se det framför mig, det måste ha varit lika högtidligt som när vi hissar flaggan på nationaldagen.


En grupp studenter skickas ut för att döda genmanipulerade råttor och hittar något de inte har förväntat sig. En gammal man går med i en grupp som kartlägger luftföroreningar och snart förbjuds av myndigheterna. En kontorsslav bestämmer sig för att ta kål på sin odöde chef en gång för alla. En stressad ung man skickas till en kurort men upptäcker snart att inget är som det verkar på ytan. En pojke får en mystisk varelse i födelsedagspresent, men inser inte förrän mycket senare vilken fantastisk gåva det var.


Chen Qiufan är en av de främsta författarna i den nya kinesiska science fiction-vågen. Hans texter anknyter både till dagsaktuella kinesiska problem och mer allmängiltiga frågor. Här presenteras han för första gången i bokform på svenska med en samling texter som kretsar kring frågan: vad är det som gör oss till människor?


Recensioner:


"Det märks att Qiufan är van vid novellformatet, alla fem noveller är välbalanserade och känns som en fulländad historia. "Smog", som kretsar kring en framtida värld där luften inte längre går att andas utan gasmask, känns skrämmande trovärdig, och "Zombie Inc" är ett skickligt porträtt av vilka i samhället som anses vara fullvärdiga medborgare och förtjänar skydd av lagen. Tonen i novellerna är ofta mörk utan att vara överdrivet dramatisk. Axplock från fem olika potentiella framtider som alla lär oss något om vem vi är idag och hur löjliga vi kan te oss från vår mänskliga piedestal."

Frida Jönsson, BTJ-häftet nr. 15, 2020


"Chen Qiufan tar så att säga genren science fiction tillbaka till gatan, och i många stycken vinner den på det. Kinesisk science fiction var länge utopisk till sin natur, mycket tack vare att den följde de visioner som det kommunistiska partiet målade upp, men Chen Qiufan (och de nyare författarna i stort) skildrar snarare en dystopisk värld där människan har svårt att finna plats och mening."

Nicklas Junker, Karavan nr 3, 2020


"Science fiction-litteraturen i länder plågade av statlig censur är alltid särdeles vital och kraftfull. Kinesiske Chen Qiufan introduceras med fem noveller i denna volym som präglas av en smidig politisk diskussion och en djupt känd humanism."

Dagens Nyheter, 19 juni 2021


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198597127

Originalets titel: 《鼠年》

199 sidor

Pocket

Utgiven: Maj 2020


Köp boken på:

Adlibris

Bokus