Öppnas först om tjugo år

Öppnas först om tjugo år


av Jia Pingwa


En författare skriver sitt livs roman och gör succé, men efter bara någon månad förbjuds boken och han blir paria bland sina författarkollegor. Samtidigt börjar människor ur alla samhällslager protestera öppet mot korruption och förtryck, högljudda demonstrationståg och konfrontationer med polisen blir vardagsmat. Ska han gå med eller hålla sig utanför? Gammal vänskap ställs på hårda prov när glädje och entusiasm övergår i ängslan och angiveri. I denna roman, som i hög grad baseras på verkliga händelser, tvingas huvudpersonen göra upp med sin egen rädsla, men får också erfara vad sant kamratskap kan innebära.


Recensioner:


"... Jia skickas bland annat ut på en lite dråplig 'utbildningsturné' där han visas upp på olika företag i landet. Boken målar en levande bild av Xian [...] och dess invånare, främst de mer intellektuella sådana. Förmodligen hade man kunnat få ut ännu mer av den om man varit mer bekant med Kinas litterära scen vid sekelskiftet, men även i avsaknad av sådana kunskaper är den intressant."

Mikael Huss, BTJ-häftet 3, 2021


"Det förvånade mig att en kinesisk roman så pass öppet kan behandla teman som censur och 1989 års 'oroligheter' (som är det ord Jia Pingwa använder) [...] 'Öppnas först om tjugo år' ger en fascinerande inblick i hur författare och intellektuella navigerar i en diktatur. Läs den och låt det sjunka in att Kina är så mycket mer än vad enpartistatens handgångne man på Stockholmsambassaden vill göra gällande."

Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198597158

Originalets titel: 《酱豆》

273 sidor

Danskt band

Utgiven: November 2020


Köp boken på:


Adlibris

Bokus