På floden Arguns södra strandPå floden Arguns södra strand


av Chi Zijian


Den eld jag vakar över är lika gammal som jag själv. Jag har vaktat den i vind, snö och regn och aldrig låtit den dö. Den är mitt bultande hjärta.

    Jag är inte en pratsam kvinna, men just nu - när jag lyssnar till det skvalande regnet och betraktar de dansande flammorna - längtar jag efter någon att tala med. Tatjana är borta, Sjiban är borta, Ljosja och Maxim är borta. Vem ska jag berätta min historia för? Antsaur tycker varken om att tala eller lyssna. Så låt regnet och vinden lyssna till min berättelse! För jag vet att de två har öron, precis som vi människor.


En gammal evenkisk kvinna ser tillbaka på sitt liv som renskötare längst upp i norra Kina, på gränsen till Ryssland. Hennes liv är en historia om kärlek och död, glädje och sorg, om magiska krafter och konstens läkande verkan. Men framförallt handlar den om en kvinnas kamp för att skapa ett gott liv för sig och sin familj och för att bevara en kultur som alltmer hotas av det moderna samhällets intrång.


Recensioner:


"I romanen visar författaren gång på gång hur evenkernas naturnära levnad är att föredra framför den urbaniserade tillvaron. [..] Chi Zijians enkla berättande stil anknyter till ett folkligt berättande, ibland tycker jag mig lyssna till en vacker saga. Kanske är detta sagan om en annan livsstil, som inte exploaterar naturen så att hela vår existens hotas. Människan behöver naturen och det den ger, men inte för att förbruka den, utan för att leva i samklang med den."

Kerstin Johansson, Sydsvenska Dagbladet


"På floden Arguns södra strand följer ingen traditionell dramaturgisk kurva, utan huvudpersonen viker återkommande av i sidoberättelser om de andra i ulilen, klanen, vilket också bidrar till berättelsen makliga tempo /.../ Skickligt fångar Chi Zijian evenkernas starka och religiösa band till naturen. Inte bara genom att noggrant skildra vardagslivets gång i samklang med årstidernas växlingar - "våren är en medicin som läker sjukdomar" - utan också genom ett unikt bildspråk med utgångspunkt i besjälandet av djur- och växtliv."

Lin Engdahl, Karavan nr 2, 2019


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198347791

Originalets titel: 《额尔古纳河右岸》

336 sidor

Inbunden

Utgiven: November 2018


Köp boken på:

Adlibris

Bokus