Mitt tomma boMitt tomma bo


av Xue Yiwei


Mitt tomma bo är en ensamstående kvinnas berättelse om den dag då hennes tillvaro rämnade efter att hon utsatts för telefonbedragare. Genom tillbakablickar och hallucinatoriska samtal med personer ur det förgångna tecknas det liv hon levt mot bakgrund av Kinas omvälvande historia. Den epok som format henne och hennes samtida visar sig vid närmare påseende vara fylld av bedrägerier och meningslösa offer, när politiken på ett förödande sätt ingriper i människornas liv. Romanen ger en psykologisk skildring av den tidsepok som den äldre generationen i Kina har genomlevt, men har även allmängiltighet genom de etiska frågor som ställs om personlig integritet och ansvar i förhållandet till politiken och samhället, liksom mellan generationerna.


I Kina, där familjer av tradition har levt tillsammans i flera generationer, används begreppet "det tomma boet" som en tragisk bild för de äldres övergivenhet och sociala utsatthet i dagens samhälle, efter att barnen lämnat dem för ett eget liv. I Mitt tomma bo ger författaren samtidigt begreppet en vidare, existentiell betydelse.


Recensioner:


"På ett okonstlat och följsamt språk - i utmärkt översättning av Britta Kinnemark - speglar Mitt tomma bo huvudpersonens växlande sinnesstämningar timme för timme dygnet efter telefonsamtalet.

De fyra kapitlen med titlarna 'Panik', 'Osäkerhet', 'Ånger' och 'Befrielse' utspelar sig primärt inom hemmets väggar. Ändå rör sig berättelsen mellan tid och rum."

Lin Engdahl, Karavan


Bokfakta:


Översättare: Britta Kinnemark

ISBN: 9789198347715

Originalets titel: 《空巢》

Inbunden

Utgiven: Augusti 2017


Köp boken på:

Adlibris

Bokus