Anteckningar från råttans år

Anteckningar från råttans år


av Yang Zhipeng


I januari 2020 befinner sig den unga läkaren Hua Yan i Peking. Hennes föräldrar, även de läkare, är kvar i hemstaden Wuhan där ett nytt virus har börjat få spridning. Kvällen innan Wuhan sätts i karantän bestämmer sig Hua Yan för att resa hem och göra vad hon kan för att undsätta de som insjuknat och bromsa epidemins utveckling.


I fyra sammanflätade delar skildras tre familjers öden åren före och veckorna kring virusutbrottet. Anteckningar från råttans år är en berättelse om det Kina som vuxit fram under de senaste decennierna, om viljan att skapa ett bättre liv för sig själv och sina barn, men också om priset för att nå det målet genom att exploatera våra gemensamma resurser och rubba naturens ordning.


Recensioner:


"Författaren Yang Zhipeng är också praktiserande buddhist och romanens språk präglas av detta, vilket kan kännas lite främmande. Men i skildringen av hur skört allt levande är och hur materiell rikedom inte skyddar mot lidande och död, i detta ligger bokens mening /.../ Varje berättelse om pandemin ger en tydlig bild av det samhälle den drabbar. 'Anteckningar från Råttans år' är en av dessa berättelser, ett inkännande och detaljerat tidsdokument från sjukdomens kinesiska centrum."

Kerstin Johansson, Sydsvenskan


Bokfakta:


Översättare: Finn Hultin

ISBN: 9789198597172

Originalets titel: 《庚子手记》

321sidor

Danskt band

Utgiven: Mars 2021Köp boken på:


Adlibris

Bokus