Mordet i byn ShanglingMordet i byn Shangling


av Fan Yiping


Shangling kunde ha varit en helt vanlig kinesisk by - där männen är borta och knegar i storstäder och på industrier medan kvinnorna sköter om hem, barn och det småskaliga jordbruket - om det inte vore för Wei Sande. Han är en stor och stark karl som bor kvar hemma i byn och skapar oro bland byborna. Han är hemsk och kanske lockande, både brutal och vällustig, men enligt vissa är det just han som verkligen bryr sig om andra människor. Fast han följer inte spelreglerna. Han umgås hämningslöst med byns kvinnor, sätter sig upp mot den lokala partikommittén och bryr sig inte om vad någon tycker om hans leverne.


Men nu är han död, hänger från en gren i byns stora banjanträd. Hur gick det till? Vi får följa polisens utredningsarbete då de förhör byborna. Men de får ingen rätsida på berättelserna. Är byborna egentligen enfaldiga eller listiga? Och nu när ogräset Wei Sande har dragits upp ur myllan, vad händer då? Hur ska livet i byn gå vidare? Blir det någon frid och harmoni för byborna i Shangling?


Recensioner:


"... en spännande, fantasirik och intrikat skröna, komisk och vulgär, på gränsen till buskis. Kvinnorna i byn, vars män är borta på arbete en stor del av året, gör i stort sett vad som helst för att få sex. Männen är naiva, förlåtande och handfallna. Boken ger också intressant inblickar i nutida kinesiskt byliv, sociala koder och moralsyn."

Michel Nyhaga, BTJ-häftet


Bokfakta:


Översättare: Heshan

ISBN: 9789198347722

Originalets titel: 《上岭村的谋杀案》

Inbunden

Utgiven: September 2017


Köp boken på:

Adlibris

Bokus