StorhingstenStorhingsten


av Chen Maiping


Året är 1969 och en grupp tonåringar från Shanghai har skickats ut till landsbygden i Inre Mongoliet för att "lära av bönderna". Bland de bybor som möter dem finns en som bokstavligen höjer sig över de andra, jätten som kallas Storhingsten och blir ungdomarnas granne. Hans ursprung är mytomspunnet, men en sak är klar: hans väldiga aptit kommer att bli hans undergång.


Recension:


"Författaren, som själv har vuxit upp i Kina och verkat under Kulturrevolutionen, bjuder i sin första svenska bok Storhingsten på en sorglustig och lärorik skröna, ett sagotema med tydlig didaktisk knorr; variant på ”den som gapar efter mycket”, men med sensmoralen silad genom traditionens, revolutionens och kulturrevolutionens praktik. /.../ Klarspråk, flytande och målande; som lägereldsberättat. Njutbar läsning."

Uno Nilsson, BTJ-häftet nr. 11, 2022


"När förlaget nu ger ut två av hans nyskrivna kortromaner är de för första gången författade på svenska. Chen Maiping behärskar denna språkliga övergång med förvånansvärd bravur. Den raka och kompakta berättarstilen, händelsedriven men som med små och finkänsliga medel skissar fram de enskilda karaktärerna och den sociala miljön, kommer väl tillrätta i bokens halvt distanserade, halvt involverade berättarröst /.../ [böckerna] fångar perioden, platsen och byns invecklade maktdynamik med komplexitet och skärpa, hårdkokt men med en underliggande sympati med byborna. Det får mig att hoppas läsa mycket mer av Chen Maiping framöver."

Viola Bao, Dagens Nyheter


Bokfakta:


ISBN: 9789198160666

Originaltitel: 《大儿马》

85 sidor

Danskt band

Utgiven: Mars 2022


Köp boken på:

Adlibris

Bokus