Ett ord i rättan tid
Ett ord i rättan tid


av Liu Zhenyun


När Yang Baishun får veta att han har blivit snuvad på en bra utbildning är det droppen som får bägaren att rinna över. Han lämnar sin far och det trista livet i tofuysteriet för att söka lyckan någon annanstans. Under åren kommer han att arbeta som slaktare, tygfärgare, bambuspäntare, trädgårdsmästare och bagare, ständigt på jakt efter något bättre och ständigt i hopp om att hitta någon som verkligen förstår honom.


Mer än sextio år senare ger sig Niu Aiguo ut på en liknande resa. Ett okänt band förenar de bägge männen, vars upplevelser är så lika trots att tiderna och samhället har förändrats. Ett ord i rättan tid är en berättelse om människors längtan efter gemenskap i en värld där de inte känner sig hemma, och om hur vardagens futtiga glädjeämnen och förtretligheter kan ställa sig i vägen för de anspråkslösaste av drömmar.


Recensioner:


"... boken är fylld av målande beskrivningar, roliga idéer och, jo, även en hel del sorg och skildringar av svårigheten i att verkligen kommunicera med en annan människa."

Mikael Huss, BTJ-häftet nr. 6, 2016


"Hos Liu Zhenyun skrivs historien inte med stor bokstav längre och romanen är inte tydligt samhällskommenterande, på det sätt som varit vanligt i mycket av den samtida prosan. I stället tycks temat vara individens sökande efter sig själv [...] Mest givande blir romanen nog ändå om man läser den som en filosofisk skildring av individens ensamhet, av främlingskapet i tillvaron. Och läst på detta sätt kan man känna igen sig, när man har författare som Joyce och Camus som referenspunkter."

Kerstin Johansson i Helsingborgs Dagblad


"Mästerligt lyckas Liu Zhenyun i sin tätt sammanspunna romanväv med en komplex och levandegörande genomlysning av det kinesiska klassamhället och dess olika sociala schatteringar, med blicken riktad framför allt mot den fattiga landsbygdsbefolkningen - samtidigt som han förmår växla ner från berättarens örnblick till mänsklig storlek när det kommer till bokens huvudpersoner. Genom det stora omfånget och de många detaljerade händelseförloppen lyckas romanen skapa en nästan fysisk känsla av tid, som kanske bara är den långsamt verkande romankonsten förunnad [...]"

Viola Bao, Svenska Dagbladet


"Det är lustigt, det här är en sån bok som växer efter utläsningen. Jag minns egentligen väldigt få detaljer, men nu drabbar helheten mig [...] Det här är en så storslagen berättelse om mänsklig existens just eftersom den saknar storslagna slutsatser. Den har inga gudar och inga ideologier. Ingen allmängiltig livsvisdom eller filosofi. Eller kanske snarare har den oändligt många."

Marcus Regnander, Istället för bokcirkelBokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198160642

Originaltitel: 《一句顶一万句》

Inbunden

Utgiven: Januari 2016


Köp boken på:

Adlibris

Bokus