Mitt liv som härskare

Mitt liv som härskare


av Su Tong


När Duanbai fjorton år gammal bestiger tronen minns han sin galne tjänares profetia: Olyckan ska drabba kungariket Xie. Barnsligt grym och oförmögen att regera får han snart se sin förgyllda värld läggas i aska. Tillsammans med den trofaste eunucken Svala tvingas han möta världen som vanlig man och blir så småningom ledare för Lindansarkungens resande cirkussällskap.


En grym saga om makt, våld och frihetslängtan av författaren till Den röda lyktan, Binu och den stora muren samt Ris.


Recensioner:


"... en roman med ett originellt tema där en nästan obegripligt grym tillvaro skildras på ett intresseväckande sätt."

Mikael Huss, BTJ-häftet nr 6, 20201


"Det är ett fiktivt rike, i en fiktiv tid, men den kinesiska historien är i mångt och mycket, sedan tusentals år, en historia av grymheter. Det, det Su Tong diktar ihop skulle mycket väl ha kunnat ha hänt. Den korta tid Duanbei lyckas behålla makten blir också en studie i våld. Men trots allt blod, allt mördande, allt människoförakt så är det ändå Duanbeis inre omvandling som är romanens egentliga syfte."

Maria Hamberg, Mål & medel


"En av Su Tongs främsta styrkor som författare är hans vackra och levande språk. Mitt liv som härskare är fulld till brädden med detaljer från palatslivet. Trots att Xie är en fiktiv dynasti känns beskrivningarna av den realistiska. Närgånget och precist gestaltar texten begravningsritualer och firandet av högtider, och tilllsammans med beskrivningarna av konkubinernas sinnliga sminkningar och klädedräkter drar den tankarna till den klassiska 1700-talsromanen Drömmar om röda gemak."

Lin Engdahl, Karavan nr 4 2021


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198597165

Originalets titel: 《我的帝王生涯》

248 sidor

Inbunden

Utgiven: Februari 2021Köp boken på:


Adlibris

Bokus