År månader dagarÅr månader dagar


av Yan Lianke


En fruktansvärd torka tvingar befolkningen i en liten by att fly från svälten. Kvar blir bara en gammal man och hans blinda hund, som tillsammans försöker ta hand om den enda återstående majsplantan. I den fruktansvärda hettan där mat och vatten långsamt tar slut blir varje dag en kamp för livet. En poetisk berättelse om ihärdighet och självuppoffring, och om vänskapen mellan en man och hans trofasta hund.


Recensioner:


"Yan Lianke är kanske mest känd för sina satiriska romaner, som ibland gjort att han hamnat i problem med den kinesiska censuren. År månader dagar är dock en annan typ av verk - en poetisk kortroman, enkelt (ibland brutalt enkelt) och rakt berättad. /.../ en kärv men fin berättelse som på något sätt känns episk trots det lilla formatet."

Mikael Huss, BTJ-häftet nr 12, 2020


"Tack vare översättaren Anna Gustafsson Chen, som är en ovärderlig introduktör av kinesisk litteratur, och det lilla förlaget Wanzhi finns nu denna besynnerligt vältajmade roman på svenska. Och den glöder /.../ det här är verkligen en författare som gör att man under vissa partier av läsningen knappt kan andas /.../ Människans och djurens yttersta existensiella villkor finns i samspel med en natur, som kräver respekt och omvårdnad. Vi vet det och nu, i pestens tid känner vi det extra starkt. Men det är inte många författare som förmår skildra detta som Yan Lianke. Bedövande skickligt."

Maria Schottenius, Dagens Nyheter


"År månader dagar är en bok som påminner lite om Marlen Haushofers Väggen. Det är endast en man och hans djur och en kamp mot naturen. Jag tyckte förvånansvärt mycket om den. Kampen med vargarna var bokens höjdpunkt och jag hade faktiskt svårt att lägga den ifrån mig."

Hanna Lager, Feministbiblioteket


"Kortromanen /.../ kan både läsas som aktuell ekokritik - 'I hela byn - ja,i hela världen - finns bara jag oh den blinda hunden kvar' - men också som en historisk allegori över den svält- och naturkatastrof som drabbade Kina i samband med Det stora språnget-kampanjen 1958. Oavsett läsart är År månader dagar en spännande och känslosam berättelse om kampen för överlevnad /.../ Trots kraften i berättelsen är det ändå Yan Liankes språkliga hantverk som imponerar mest. År månader dagar är full av säregna bilder, med utgångspunkt i den gamles nästan synestetiska upplevelser av världen."

Lin Engdahl, Karavan nr. 3, 2020


"Det är som en dikt, det är som en lång arkaisk dikt långsamt glidande över sidorna.

Eller kanske är det en expressionistisk målning i absolut grälla färger? Ett urlandskap på väg att ta slut; är det jordens undergång?"

Stefan Hagberg, alba.nu


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198597103

Originalets titel: 《年月日》

108 sidor

Pocket

Utgiven: April 2020


Köp boken på:

Adlibris

Bokus