LyckanLyckan


av Jia Pingwa


När Lyckan Liu flyttade till storstan för att börja ett nytt liv var det inte lumpsamlare han hade tänkt bli. Men vad ska man göra när man är en fattig bonde och inte har vare sig pengar eller utbildning? Dessutom är livet som lumpsamlare inte helt utan goda sidor - Lyckan Liu har sin kamrat Wufu och de andra personerna i rivningskåken där han bor. Och så har han Meng Yichun, den vackra flickan på frisersalongen.


Med en aldrig sinande optimism som enda bagage ser Lyckan Lius karriär ut att gå spikrakt uppåt. Han charmar gamla damer, gör fynd på soptippen och räddar kvinnor i nöd. Tillsammans med Wufu och tiggaren Shi Kackalorum tar han jobb på ett bygge mot löfte om en fantastisk dagslön. Men så var det ju det där med hans försvunna njure och liket i det hoprullade täcket ...


”Mycket får romanen att framstå som en kinesisk Of mice and men, men den är så mycket mer, kanske Kinas första genuint existentiella roman vars dramatis personae hör hemma i samhällets lägsta skikt.”

Göran Malmqvist, professor em., ledamot av Svenska Akademien


Recensioner:


"Trots att Lyckan är drygt 440 sidor lång får jag inte riktigt nog, jag vill ha mer om människorna och vardagen i Shaanxi."

Lin Engdahl, Borås Tidning


"Det kan vara oerhört dråpligt och samtidigt förfärligt tragiskt, som i en episod där vännerna transporteras till sitt arbete på ett lastbilsflak lastat med kol. Jag skrattade så jag grät. Och Wufu är en komisk figur, som hämtad ur en Peking-opera, men samtidigt hjälplös utan sin vän Lyckan. Deras vänskap är skildrad med genuin ömhet."

Kerstin Johansson, Helsingborgs Dagblad


"Det här är en dråplig och ganska grovkornig roman med ett stråk av tragik i grunden. Den är klart läsvärd som en humoristisk skildring av utanförskapets vedermödor i dagens Kina."

Mikael Huss, BTJ


"Sent kommer jag att glömma de två olycksbrödernas öden. Men Jia Pingwas roman rymmer så mycket mer än olycka. Som kärleken mellan Lyckan och den prostituerade Meng Yichun, Lyckans okuvliga naivitet och framresonerade solidaritet, liksom alla insprängda historier och visdomsord som fångar det kinesiska. Och inte minst, insikten att oavsett var du bor - i Kina, Sverige eller någon annanstans - är det villkoren och möjligheterna som bestämmer ditt öde."

Gert Lundstedt, Karavan 2014:3


"Det är just genom att bädda in den starkaste livstragiken i den humoristiska löpande berättelsen, som Jia Pingwa uppnår sin samhällssatiriska effekt. Genom att konsekvent beskriva degradering av de maktlösas liv och död."

Göran Sommardal, Aftonbladet


"Precis i början får vi veta att Wufu har dött, och sedan ägnas drygt 400 sidor åt att berätta historien fram tills Lyckan grips med Wufus döda kropp. Vi hålls på halster ända in i det sista."

Marja Beckman, Tidningen Kulturen


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198160604

Originaltitel: 《高兴》

Danskt band

Utgiven: Juni 2014


Köp boken på:

Adlibris

Bokus