Ödets lottÖdets lott


av Dongxi


Wang Changchi misslyckas med att komma in på högskolan och därmed går hela familjens förhoppningar om en bättre framtid i kras. Ska han då bli kvar i byn och leva på jordbruk, precis som hans pappa och farfar har gjort före honom? Nej så får det inte bli, för familjens öde ska förändras. Fadern protesterar hos myndigheterna. Wang Changchi får komplettera sina studier och provar på byggjobb i städerna. Det måste finnas en utväg, ett sätt att förvandla familjen till välmående stadsbor.


Med en envishet som emellanåt passerar gränsen till dumhet tar Wang Changchi och hans pappa Wang Huai till alla medel som finns för att lyfta sig ur bondeklassen. De nöjer sig inte med sin lott. Wang Changchis mamma - Liu Shuangju - och hans fru - He Xiaowen - är möjlighet mindre tjurskalliga men inte heller de ger sig i första taget. Och i en sådan konstellation av människor med starka viljor uppstår förstås svårigheter med att sträva åt samma håll. I berättelsens periferi finns också farfadern, visserligen avliden men ändå närvarande, och troligen också han av samma envisa virke.


Spelplanen lutar mot dem, vilket de är väl medvetna om. Alltså måste de kämpa ännu hårdare eller vara ännu smartare. Men ibland känns det som om spelplanen inte bara lutar, det känns som om den dessutom är riggad för att de ska förlora. Allt grinar ju illa för dem. Men någon gång måste det väl vända? Ska åtminstone nästa generation kunna vinna en annan identitet i samhället? Och hur ska det gå till?


Recensioner:


"Samtidigt lyckas Dong Xi effektivt skildra den föraktfulla och inhumana syn många har på migrantarbetarna /.../ Ödets lott påminner på många sätt om Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan (1935), där huvudpersonerna också drömmer om ett annat liv och om att hjälpa sina familjer. Precis som statarflickan Marta lockas den gravida hustrun He Xiaowen av snabba pengar och blir snart en av stadens prostituerade."

Lin Engdahl i Karavan nr 1 2020


Bokfakta:


Översättare: Heshan

ISBN: 9789198485349

Originalets titel: 《篡改的命》

419 sidor

Inbunden

Utgiven: September 2019


Köp boken på:

Adlibris

Bokus