Middag för sexMiddag för sex


av Lu Min


Att hålla varandra kära: det är kanske det svåraste som vi har fått i uppgift, skriver Rilke i Brev till en ung poet. Två vuxna och fyra ungdomar i ett nerfånget fabriksområde förs samman när föräldrarna inleder ett förhållande. Varje vecka träffas de alla vid middagsbordet, men kan de verkligen bli en familj när så mycket skiljer dem åt? En berättelse om uppväxt och mognad, om drömmar och klassklyftor, om anpassning och revolt, om att älska och våga vara sig själv.


Recensioner:


"De sex tillfälliga familjemedlemmarna har på olika sätt formats av den arbetarklass de tillhör. Våld, alkoholism, strävan efter respektabilitet och att ingå i medelklassen tillhör deras erfarenheter, liksom att ta hand om och hjälpa varandra. Berättarglädje, klarsynt klassanalys och utsökta tids- och relationsvävar karakteriserar den också fint översatta romanen från kinesiska Lu Min."

Catharina Bergman, BTJ-häftet 23, 2020


"I Kina har Lu Mins roman blivit en läsarsuccé och dessutom en mycket populär film. Framgången beror bland annat på att Lu Min, en välkänd författare i sitt hemland, är så enastående skicklig i att skildra just vardagen, med dess prövningar och glädjeämnen. Hon skriver lättläst och underhållande, ändå djuplodande, med humor, ironi och ett rikt bildspråk som inte känns överlastat. Hon har skarp blick för de små detaljerna i personernas karaktärer och i familjelivet /.../ Jag slukar varje sida i den här boken och överser med en del upprepningar och hopp i tiden, liksom vissa melodramatiska inslag. ”Middag för sex” gläntar på dörren till ett kinesiskt vardagsliv som inte så ofta skildras i skönlitteraturen, men de människor som befolkar romanen känns inte alls främmande."

Kerstin Johansson, Sydsvenskan


"Det är så Lu Min arbetar. Lägger ut spår som länge förblir otydda men nästan alltid får sin förklaring längre fram. Och då, i bakåtperspektivet, verkar allt logiskt /.../ De fyra barnen kan i förstone verka väl typecastade: duktig flicka, dyster slackerkille, snäll men lite dum flicka, mobbad pojke. Men under romanens gång fylls karaktärerna i och förändras, vänds i sin motsats."

Jan-Erik Pettersson, Karavan nr 1, 2021


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198597134

Originalets titel: 《六人晚餐》

416 sidor

Inbunden

Utgiven: Oktober 2020


Köp boken på:

Adlibris

Bokus