Barn av sin tidBarn av sin tid


av Liu Zhenyun


Xiaoli har skaffat en fru åt sin bror. För frun har hon betalat 100.000 yuan, en enorm summa. Men fem dagar efter bröllopet är kvinnan försvunnen och Xiaoli inser att de har råkat ut för en bedragare. Vad ska hon göra? Hennes jakt på den försvunna frun blir inledningen på en kedja händelser som så småningom ska leda till en rad mäktiga mäns fall. Men vem kan man lita på i en värld där alla är ute efter att sko sig på varandra? Och vad händer när man en dag upptäcker att man själv har blivit likadan som den man lurades av?


Recensioner:


"Som i en film noir är alla inblandade i någon sorts smutsig verksamhet, oavsett om de är poliser, kriminella, politiker eller privatpersoner. En effektiv och underhållande beskrivning av hur korruption kan förstöra livet för 'vanligt folk'."

Michael Huss, BTJ-häftet nr 8, 2019


"Liu Zhenyun berättar med en drastisk och burlesk humor i denna skruvade historia med många invecklade trådar att följa. I romanens scener och dialoger märks det att författaren också skriver manus för film /.../ Som satiriker är Liu Zhenyun skicklig på att kritisera maktmänniskor, men han har också förståelse för vad som driver hans personer, som förblir människor av kött och blod. Han är definitivt inte någon bitter misantrop /.../ Som jag läser honom vill han mer än att berätta en komisk historia om korrupta byråkrater. Han vill utdela en varning för vad som kan hända i ett samhälle där alla lurar varandra, där alla humanistiska värderingar och traditioner håller på att gå förlorade. Och han vill uppmana till handling, innan det är för sent."

Kerstin Johansson, Sydsvenska Dagbladet


"Berättelsen om kvinnan som jagar bedragerskan kan brytas för att Liu Zhenyun helt plötsligt berättar om en annan gestalt och ett annat skeende. Men allt knyts ihop på ett överraskande sätt. Kanske är det också nödvändigt för att de satiriska perspektiven ska vidmakthållas. Liu Zhenyn berättar inte bara om brudköpstraditionen, speglad i de förvecklingar den kan leda till, han gör också rent hus med politiskt hyckleri, korruption och den moraliska misär som råder i ett system där man kan köpa sig till positioner och en utnämning inte behöver ligga mer än ett samlag bort, samtidigt som det styrande partiet skapat en moralistisk och sexpuritansk diktatur."

Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet


"Temat i Barn av sin tid har en mörk klangbotten, men satirikern Liu Zhenyun hanterar det med lätt hand. Han rör sig mellan olika miljöer och sociala skikt, avlyssnar samtal i slutna sällskap och stängda sovrum - som bara fiktionen tillåter - och tar oss med på en vindlande och osannolik, fast på samma gång vardaglig och trovärdig resa genom dagens Kina. Skickligt vävs en underhållande berättelse om att också korruptionens vinnare är förlorare."

Gert Lundstedt, Karavan


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198485301

Originalets titel: 《吃瓜时代的儿女们》

350 sidor

Inbunden

Utgiven: Februari 2019


Köp boken på:

Adlibris

Bokus