Duan Guang'an: dikter i urvalDuan Guang'an. Dikter i urval


av Duan Guang'an


Denna samling med Duan Guang'ans poetiska betraktelser av vår värld och människans villkor är uppdelad i fyra sviter. I dessa studerar han livets villkor i förhållande till naturen med sina växter och djur, till himlavalvet och dess himlakroppar, till vädret, till historiska lämningar gnagda av tidens tand, till öknen och dess hårda vindar samt till kända platser och religiösa aktiviteter. Han betraktar även det lilla i det stora, till exempel då han studerar livets villkor i stadens vimmel, men även filosofin, kosmos och poesin, och såväl historiska personer som helt moderna företeelser. Duan Guang'an tar med oss på en resa genom livet.


Recensioner:


"Vid läsningen av de fyra sviterna som ingår i volymen kan man inte undgå att känna igen tonfall och ämnesval från klassisk kinesisk dikt, men poeten har samtidigt sin egen röst som man gärna lyssnar till. Dikterna är lättillgängliga, språket flyter stilla fram som en lugn flod att färdas på. Inte minst de naturlyriska observationerna är träffsäkra; poeten är en uppmärksam betraktare, och ibland erinras man som svensk läsare om en Harry Martinson eller en Lennart Sjögren. Samtidigt har författaren, som sagt, sitt eget idiom när han registrerar och tolkar sin omvärld. De epigrammatiska dikterna i samlingen slutar
inte sällan med en överraskande vändning eller bild, som får nya djup att öppna sig. Det är hisnande och mycket vackert."

Christer Hugo, BTJ-häftet nr 4, 2022


Bokfakta:


Översättare: Heshan

ISBN: 9789198695441

Originalets titel: 《段光安诗选》

115 sidor

Danskt band

Utgiven: December 2021Köp boken på:

Adlibris

Bokus