Den sjunde dagenDen sjunde dagen


av Yu Hua


När Yang Fei inser att han är död ger han sig av till krematoriet, men eftersom han är för fattig för att ha ordnat med begravningsplats tvingas han vandra runt i limbo, död i de levandes värld, under sju dygn. Under sin vandring möter han andra döda som berättar om sina liv och om de händelser som har präglat dem. Berättelserna utgör en provkarta på vad dagens Kina har att erbjuda sina medborgare: de handlar om brottslighet självmord, girighet och sorg, men också om medmänsklighet och kärlek.


Recensioner:


"Här, i den lite nyare Den sjunde dagen (utgiven på kinesiska 2013), möter vi en mer surrealistisk och lekfull sida av Yu Hua, vilket inte betyder att det saknas sentimentalitet och smärta. [...] Själv föredrar jag denna mer urbana och moderna Yu Hua framför landsbygdsskildraren."

Mikael Huss, BTJ-häftet nummer 5, 2018


"Berättelserna blir en provkarta på öden i dagens Kina. Romanen formar sig till en förödande kritik av girighet, materialism och maktmissbruk. I en intervju har Yu Hua gjort jämförelser mellan kulturrevolutionens politiska feber och det våld den gav upphov till och dagens ekonomiska feber och sociala våld. Där andra ser ytan blickar han djupt och kan dra paralleller mellan då och nu, på ett problematiserande sätt, som utesluter enkla förklaringar. Men i Yu Huas romaner finns alltid också uttryck för medkänsla och humanism."

Kerstin Johannson, Helsingborgs dagblad


"Yu Huas tveklösa blandning av osannolikheter och vardagsrealism, hans klara underifrånperpektiv och inlevelse med de som hamnat längst ned, skapar en spänning och ett tryck i berättelsen. Att vandringen går genom dagens Kina gör romanen till en särdeles intressant saga."

Gert Lundstedt, Karavan


Bokfakta:


Översättare: Natalie Baker

ISBN: 9789198347753

Originalets titel: 《第七天》

242 sidor

Inbunden

Utgiven: November 2017


Köp boken på:

Adlibris

Bokus