Godnatt, rosGodnatt, ros


av Chi Zijian


Elena är en judisk dam i 80-årsåldern som lever isolerad i sin gamla lägenhet där hon sköter sina blommor och ber. Xiao'e är en ung kvinna som inte vet om hon är människa överhuvudtaget. De möts när Elena hyr ut ett rum och en osannolik vänskap uppstår, men de plågas båda av mörka hemligheter och visar sig ha mer gemensamt än de tror. En roman om hämnd, skuld och straff, med fascinerande inblickar i den judiska diasporans liv i norra Kina under tidigt 1900-tal.


Recensioner:


"Godnatt, ros är något så sällsynt som en kinesisk roman översatt till svenska (eller engelska för den delen) utan lansering som 'politiskt avslöjande' eller 'av den nya stora författaren från Kina' eller försedd med klassikerstämpel /.../ Det är en fint skriven roman där karaktärerna får djup och trovärdighet mycket tack vare Chi Zijians vackra och exakta behandling av språket. Det är understundom minimalistiskt i sin sparsamhet och ändå lyriskt skönt tack vare omsorgen om det språkliga. Vi har att göra med en författare som vill berätta en historia och också gör det genom att lägga stor vikt vid hantverket."

Nicklas Junker, Karavan nr. 3, 2020


"Jag tyckte riktigt mycket om Godnatt, ros. Det var en blandning mellan gammalt och nytt och en inblick i det moderna Kina /.../ Historien om Elena fångade mig också. Den vävdes in på ett fint sätt i historien om Xiao’e och genom den fick jag som läsa veta mycket om judar i Kina under och efter andra världskriget. Således var det inte bara en spännande roman, utan också en bok som gav mig mycket kulturellt och historiskt."

Hanna Lager, Feministbiblioteket


Bokfakta:


Översättare: Anna Gustafsson Chen

ISBN: 9789198485394

Originalets titel: 《晚安,玫瑰》

181 sidor

Pocket

Utgiven: April 2020


Köp boken på:

Adlibris

Bokus