En barndom i PekingMin barndoms PekingVerket Min barndoms Peking innehåller sex berättelser, baserade på författarinnans minnen från barndomen, vilka kan läsas separat och också sammanlänkas till en svit. Boken, som utkom 1960 och har omtryckts i många upplagor, har vunnit stor spridning i både Taiwan och Folkrepubliken Kina, där den också har filmatiserats.


I de första två berättelserna är Yingzi, författarens alter ego, sex år gammal och har ännu inte börjat i småskolan. Den sista berättelsen skildrar hur den tolvåriga Yingzi efter skolavslutningen i småskolans sjätte klass återvänder hem för att finna att hennes far, som länge har lidit av tuberkulos, har gått bort. Berättelserna skildrar med en vuxen människas språk, men med barnets spontana inlevelse, föräldrarna, syskonen och tjänarna i hemmet, några tragiska människoöden, episoder från skolan och livfyllda glimtar av gatulivet i den begränsade del av staden Peking, som utgjorde Yingzis värld.


Recensioner:


"Personerna vi möter ger en fascinerande inblick i dåtidens samhällsskikt och normer, återgiven i en prosa av hög litterär kvalité i en mästerlig översättning av sinologen Göran Malmqvist."

Gudrun Seiler-Holmer, BTJ


Bokfakta:


Översättare: Göran Malmqvist

ISBN: 9789198160635

Originaltitel: 《城南旧事》

Inbunden

Utgiven: Juni 2015


Köp boken på:

Adlibris

Bokus